Lili Virág

Ez a blog Lili életéről szól... Lili már 1,5 éves nagylány, de az anyuja csak most kezd el neki blogot írni... Micsoda egy anya!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • NyugtonMalac: Szia, Tudod, szülés után az is fáj, ha az emberre ránéznek deréktól lefelé. De ez főleg pszichés ... (2007.05.08. 13:09) Előzmények l.
  • Tóth Géza: És fájt a varrás? (2007.05.08. 07:53) Előzmények l.
  • Utolsó 20

Lilypie 3rd Birthday PicLilypie 3rd Birthday Ticker

Lili Virág 2. születésnapjára készülünk

2007.09.13. 15:54 | NyugtonMalac | Szólj hozzá!

Lili 2007. szeptember 28-án ünnepli a 2. születés napját! Nagyon nagy izgalommal várjuk.

Sokat törtem a fejemet, vajon mit vegyek egy ilyen okos, és ügyes nagylánynak, de nem sok minden jutott az eszembe. Sok szép és mutatós játékot találtam a boltokban, de az a tapasztalatom, hogy a kislányomat ezek a játékok már nem kötik le. A 2 éveseknek ajánlott játékok még túl babásak, sok kihívás nincs bennük. Legtöbbjük egy-egy mutatványra képes. Pl. a F.P. zsiráfja, csigája, pelikánja. Szép kockákat, golyókat lehet bele dobni, és ide-oda csúszkálva, gurulva végül kipottyan alul. Az én lányomat ez maximum 10 percig köti le, és az életben többet nem veszi elő.

De akkor mit vegyek neki?

Vannak ezek a kicsit ügyesebbeknek való forma-lyuk illesztő játékok. Ezek nagyon jók, ha a gyerek elég ügyes hozzá. Lilinek már jó ideje van ilyen típusú játéka. Az elsőt pont az 1. születésnapjára kapta az akkori egyik legjobb barátjától, Bebétől. Lili eleinte nem tudta kirakni, csak leszedegetni az alakokat, de azóta rengeteget játszott vele és egyre ügyesebb. Vettünk neki az első karácsonyára egy hasonló, de egyszerűbb verziót (sok egyforma lyukú alakzat, 5 egyforma oszloppal), hogy ezzel gyakoroljon eleinte. Bejött a terv, már a bonyolultabbat is ügyesen rakosgatja. De ezekből, a játékokból nem kell olyan sok, tehát az ötlet elvetve.

Vannak még forma illesztős játékok is. Pl. állatkákat kell a megfelelő helyre illeszteni egy fa alapra. Ez a puzzle egyik kezdetleges mivolta. Persze, mi most is először fa puzzle-lel leptük meg a lányt, s persze, hogy nem tudja kirakni. Bár néha ezzel is játszott. Aztán az idei nyaralásnál megleptük egy egyszerűbb vastag fa puzzle-lel, ami nagyon tetszik neki, de még nem mindig sikerül helyre tenni a dolgokat. Persze szülői segítséggel nagyon szeret vele játszani, és a már kialakult lyukakba próbálja az utolsó elemeket beilleszteni. De ez sem az igazi még. Mivel ránk jellemző, hogy a nehezebb felől közelítjük meg a könnyebb verziót, hát eszembe jutott, hogy akár vehetnénk Lilinek egy ilyen alak beillesztős egyszerű puzzle-t is. Meg is találtam a boltban, amit kerestem. Vízi állatkákat kell a kihagyott helyekre illeszteni. Ami miatt különleges, az az, hogy mindegyik kis állatka hasán van egy fém gomb, és adtak hozzá egy mágneses horgászbotot is, amivel ki lehet horgászni az állatokat a táblából. Kíváncsi vagyok, Lili mikor fogja tudni élvezni ezt a funkcióját is.

És akkor a polcon megláttam egy már általam régebben is felfedezett játékot: a fűzögetős alma, és sajt a hozzá illő élősködőjével. Egy rokonunk kislányának pont ilyen ajándékot vettünk a 3. születésnapjára. Már akkor is tetszett. Mivel a lányom velem volt a boltban, odaadtam neki kipróbálásra. Régebben sajtot vettem egérrel, most az almát néztem ki Lilinek. Lili amúgy is nagyon szereti az almát. Minden gyümölcsöt almának hív. Tehát közelebb is áll hozzá, mint a sajt. Az almának zöld kukaca van, azt kell fűzni rajta. Ez hosszúkás, jól fogható. Lili azonnal megszerette. Alig bírtam „visszaszerezni” tőle. Most a szobájában jól eldugva várja a nagy napot, hogy örömet szerezhessen a kislányomnak. (Lili a próba játék alatt 1-2 órát játszott az almával a hazafelé vezető úton a babakocsiban ülve. Csak ajánlani tudom ügyes kezű hasonló korú gyerekeknek.)

Gondoltam még rá, hogy kap egy szép fülbevalót is születésnapjára a lány, de még nem döntöttem el igazán. Lilinek még nincs kilőve a fülecskéje. Nem szeretnék fájdalmasat ajándékozni neki. De tudom, hogy később nagyon örülne neki, ha már lenne szép fülbevalója. (Saját emlékeim alapján.) Majd a születésnapi beszámolómban elárulom, hogy végül megkapta-e a lány, vagy sem.

Azt is elképzelhetőnek tartottam, hogy valami szép kis ruhát is veszek neki, de ezt az ötletet hamar eldobtam. Lilinek sok pici izgalmas csomagocskát szeretnék adni, amikben érdekes játékok vannak. Persze nem csak ennyi, hiszen ennek a napnak róla kell szólnia. Természetesen valami remek programot is fogok szervezni. Elmegyünk egy nagyon izgalmas játszóházba, vagy az állatkertbe, vagy a vidámparkba, vagy valahova, ahol Ő nagyon jól érezheti magát. Szeretném, ha a kislányom egy élményekben gazdag nappal ünnepelhetné a 2. születésnapját.

És még egy kis apróság: Lili születésnapja idén péntekre esik. Azon törtem a fejemet, hogy kivesszünk egy-egy szabadnapot erre a napra, és együtt ünnepelünk ezen a napon reggeltől estig. De mivel a kislányom bölcsödébe jár, ahol már nagyon várják a kitüntetett napját, nem fosztanám meg attól az élménytől, hogy a kis barátai, és gondozónői vele együtt ünnepelhessék az Ő napját. Így el kell mennem egy szép, de finom tortát rendelni, mert nem lehet házi készítésű ételeket a bölcsibe vinni. Be kell szerezzem a kedvenc nassolni valóit. Ez a ropiban ki is merül. És finom üdítőkkel kell készülnöm a jeles napra a bölcsibe is. Szerencsére nem maradok ki teljesen a buliból, mert le adhatom majd a fényképezőgépünket, és akkor a fontosabb pillanatokat megörökítik nekünk is.

Nagyon nehéz elengedni a gyereket ilyen szituációban. A születésnapján én szeretnék vele lenni, meg az apukája. Rossz érzés, hogy nem velünk ünnepel először, hanem „idegen” emberekkel. Reggel amikor felébred, már énekkel, és vidámsággal fogom őt köszönteni. Egy finom reggelivel, egy közös sétával a bölcsődébe, és ki fogok találni valami erre az alkalomra való első ajándékot is, amivel meglephetem, de nem befolyásolja a reggeli rutinunkat.

Azt hiszem sütök neki valami nagyon finom apró sütikét, amit megehet a bölcsibe menet, és mégis benne van minden amit a legjobban csak adhatok neki: a szeretet.

Most egy édesanya jegyzeteit olvashattátok. Természetes, hogy a csillagokat is le szeretném hozni a lányomnak, s esetenként túlzásokba is esem. Ez a dolgom. Én vagyok az anyukája. De tartunk a családban egy józanabb gondolkozású tagot is. Ő az én kedves férjem, és a lányom édes apukája. Majd Ő lehúzza a listámról a felesleges dolgokat, és leegyszerűsíti a bonyolult terveimet… Hiszen ez a dolga. Ő a férfi a háznál.

A bejegyzés trackback címe:

https://lilivirag.blog.hu/api/trackback/id/tr5164612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása